Masaža dojenčka in njene prednosti

masaza-dojenckov

Masaža novorojenčka in njene prednosti:

  • Masaža novorojenčka je v prvi vrsti koristna, ker se otrok počuti varnega, zaradi tega občutka se zmanjša jok, posledično se otroku uravnava dihanje, prav tako pa z masažo otrokovemu telesu dodajamo-ohranjamo toploto.
  • Izboljša prekrvavitev otrokovih rok in nog.
  • Masaža olajša otrokovo prebavo in gibanje črevesja. Masaža je še posebej koristna za dojenčke, ki jih napenja.
  • Masaža dojenčka sprosti in ga naredi manj tesnobnega.
  • Masaža uravnava dojenčkov vzorec spanja.
  • Pri nedonošenčkih daja masaža neverjetne rezultate. Dokazano je, da masaža dojenčka povečuje telesno težo, stabilizira srčni utrip in poveča možgansko aktivnost.

Ali naj pri masaži uporabljam masažno olje?
Lahko, vendar zmeraj samo naravna masažna olja brez dodanih arom, takšno je npr. Mandljevo masažno olje. Samo 100% naravna hladno stiskana olja vsebujejo vitamine in mandelj je bogat z vitaminom E. Naravno masažno olje naredi kožo vašega dojenčka mehko in prožno.

Masaža dojenčka – kdaj jo potrebujejo?

Nekateri starši masirajo dojenčke vsak dan, spet drugi, pa jih masirajo vsak drugi dan. Kdaj in koliko je primeren čas boste izvedeli najbolje sami. Lahko je zjutraj, da bo dojenčkov dan potekal brez napenjanj in da se “zbližujete” ali ponoči pred spanjem, da bo vaš dojenčke pomirjen in bo imel lepši spanec. Bodite pozorni na odzive vašega dojenčka, tako boste najlažje določili najboljšo masažno rutino.

Masaža novorojenčka, kdaj jo lahko začnem izvajati?

Ni določenih smernic glede najnižje starosti za začetek masaže otroka. Otroka se v lahko nežno dotikate že od rojstva, sčasoma pa z opazovanjem ocenite ali mu to dotikanje in nežni gibi ugajajo ali morda še delujejo na otroka preveč “stimulativno”.

Masaže za novorojenčke in dojenčke

Masaža nog
Nežno zavijte roke okoli otrokove noge in z roke drsite navzdol od stegna do gležnja. To ponovite nekajkrat, nato enako ponovite na drugi nogi.

Masaža trebuha
Roke položite na raven otrokovega popka. V smeri urinega kazalca s krožnimi gibi potisnite s konicami prstov, ter nežno zaokrožite okrog popka po otrokovem trebuhu.

Masaža rok
Roko dojenčka nežno primite pri njegovem ramenu, ter se postopoma z nežnimi krožnimi potiski pomikajte do zapestja. Ponovite dva do trikrat in nato ponovite na drugo roko.

Masaža vratu
Z eno roko podprite glavo in zgornji del dojenčka. Palec druge roke položite na eno stran njenega vratu, prva dva prsta pa na drugo stran. Nato s konicami prstov nežno drgnite otrokov vrat v krožnih gibih. Te kroge ponovite nekajkrat.

Masaža odpravljanje napihnjenosti
Najprej otroku privoščite masažo trebuha. Nato upognite kolena do trebuha in držite približno 30 sekund nato sprostite. Ponovite nekajkrat. Nato položite rob ene roke na trebuh vašega dojenčka in z ritmičnimi gibi drsite od trebuščka navzdol, da boste sprostili pline, ki se nabirajo. Po potrebi ponovite.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

KAKO DO POPUSTA?
Ko boste v košarico dodali izdelke v vrednosti nad 100€,
bo sistem avtomatsko odštel -30% popust na vsa masažna olja.